Wijn-azijn

azijn

Intens treurig word ik, wanneer ik met mijn nieuwe conversatiestarter (Rufus, de hond) door de Kempische verkavelingen wandel. Treurig is misschien niet het woord. Eerder verward.

Wij leven in een gemeente waar ze eens om de zoveel weken het glas komen ophalen. Dat gebeurt erg vroeg in de ochtend, om er zeker van te zijn dat de verkaveling niet terug zou inkakken. Brekend glas, het is altijd ergens goed voor. Zo vroeg in de ochtend is er weinig volk op straat, dus het is  enkel Rufus, ik en de collectie glasbakken. Een moment van contemplatie. En ook zelfreflectie.

Ik heb er nog nooit een geheim van gemaakt dat ik een langlopende romance heb, met vriend alcohol. In al zijn verschijningsvormen (behalve Tequila). Dat resulteert, in mijn geval, in een berg glaswerk, eens om de zoveel tijd. Flessen. Uitsluitend. Occasioneel wil er wel eens een bokaaltje Devos&Lemmens in verzeild raken, maar toch meestal flessen…

Soms is dat wat vervelend, om geconfronteerd te worden met je drankgewoontes, maar het is niet anders. En ik dacht dat het voor iedereen zo was. Tot mijn oog viel op de ene glasbak na de andere waar je echt niet vrolijk van wordt. De periode na nieuw jaar, en dan zo’n bakje waar je enkel een azijnfles van de Blauwe Hand, een gezinsbokaal augurken en potje erwten en worteltjes naast een fles goedkope schuimwijn terugvindt. Hoe zurig word je dan vanzelf niet? Hoe ontdaan van levenslust en enthousiasme?

En iets verder was het weer van dattum. Heel veel opgelegde groenten, slechte wijn, en azijn. Zou rond nieuwjaar ook zo de moment zijn waarop  er nodig ontkalkt moet worden?  Of is het de algehele zuurtegraad van de verkaveling die op peil moet worden gehouden. We zullen het allicht nooit weten… Ik ben ook niet van plan om er een praatje over te maken.

10 gedachtes over “Wijn-azijn

  1. hier ook maar occacioneel alcoholflessen. Ik heb dat ook niet nodig voor vrolijkheid en lol in mijn leven, ik ben dat zo al 😉 . Ik word trouwens in tegendeel erg ongelukkig en paniekerig na het nuttigen van te veel alcohol ( en bij mij is het al heel snel te veel omdat ik dat zo weinig drink ).
    Maar ik kieper wel graag wijn in het eten !

  2. Lang geleden dat ik nog iets van je gehoord heb. Wij moeten het glas zelf naar de glascontainer brengen. En veel drankflessen ga je hier ook niet vinden (maar wel geen slechte 😉 )

  3. Zou nochtans tot mooie gesprekken met de buren kunnen leiden, denk ik zo 🙂 Van onze glasbak zou je dan weer erg vrolijk worden. Elke maand bergen flessen champagne, cava, wijn en ja, ook wel eens een flesje azijn, om de indruk te wekken dat in ons huis ook wel eens schoon wordt gemaakt. In géén geval zurig dus. Of onze vuilnisophalers ook levenslustig en enthousiast worden van onze glasbak durf ik te betwijfelen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.