Facebook, dat is niets voor ons merk!

logo_vierkant_med_res

Beste meisjes en jongens digitale marketeers. Het kan aan mijn leeftijd liggen, maar ik vrees dat het iets anders is. Ik begrijp jullie enthousiasme om sociale media, die grote babbelbox, dat fijn wereldcafé, te gebruiken om jullie productjes en diensten aan de man te brengen.  Aan mij, consument en merkfanaat. Maar ik denk dat jullie met al jullie tombola’s, wedstrijden en acties op Facebook de bal serieus aan het misslaan zijn.

Ik kan geen klik meer geven of ik krijg wel één of ander pop-upscherm voor de neus geschoven dat me vraagt om mijn mening te geven of een Facebook-pagina te liken. Altijd met die geweldige belofte dat ik kans maak om iets te winnen. Ik win graag, daar niet van, maar… het interesseert mij niet! Niet dan, en niet daar.

Sterker nog, ik heb de neiging om een klein zwart boekje te openen en daar in grote letters uw naam en die van uw merk in te pennen, om er zeker van te zijn dat ik het nooit meer koop. U neemt me immers datgene af waar ik het meest nood aan heb: tijd. En u irriteert me, wat me afleidt van datgene waar ik op dat moment mee bezig ben.

Om het met een conceptje van vroeger te zeggen : uw zogezegd ‘moment of truth’, wanneer u vermoedt dat ik het op dat moment leuk zal vinden om een ‘contactpunt’ te hebben met uw merk, klopt gewoon dikwijls niet. Omdat u slordig bent, omdat u er zich gemakkelijk van af maakt, of omdat u die media niet half zo goed beheerst als u eigenlijk wel denkt.

Het is misschien geen slecht idee om op de Antwerpse boekenbeurs een paar goede marketingboeken te kopen. Over loyalty, merken, en alles wat u eigenlijk geacht werd te kennen vooraleer aan de slag te gaan als merkenbouwer. Het is niet omdat sommige daarvan geschreven werden in een tijd dat er nog geen sprake was van de digitale snelweg, dat de auteurs niet grondig nagedacht hebben over interacties tussen mensen en merken. Dat is namelijk van alle tijden. En nu loopt het helemaal verkeerd.

Denk even met mij mee. U hebt een prachtig medium ter beschikking, waarbij u relatief goedkoop en erg authentiek met mensen kunt in contact komen om over uw merk, uw product, uw service te praten. Iedereen wint. Is het verstandig om alles op alles te zetten zodat zoveel mogelijk mensen uw Facebook-pagina leuk vinden, of is het plezanter om vast te stellen dat mensen oprecht interesse hebben in uw verhaal? Die twee zijn namelijk niet hetzelfde.

Een groot aantal merkfans, op basis van eigen initiatief van consumenten, op basis van echte interesse, is goud waard. Een aantal -door afpersing, chantage, verkeerde technische kunststukjes- bijeen gesprokkelde ‘likes’, dat slaat nergens op. Erger nog, het zal vroeg of laat ook in uw gezicht terugkeren. Want uw management – de mensen die uw salaris betalen – gaan u vroeg of laat uitdagen om iets met die grote groep te doen, zodat het merk er beter van wordt. Dat zal niet lukken, waardoor het medium in twijfel getrokken wordt. “Facebook, dat werkt niet voor ons merk.”

Er zijn weinig merken waarvoor sociale media niet als meerwaarde kunnen worden gezien, maar alles hangt er van af hoe goed u ermee omspringt. Het vraagt tijd, er is niet zoiets als een makkelijke snelle weg. Alles is aanwezig om het zinvol te doen, maar ook om het volledig te verzieken. Doe dat niet, u zal er later blij om zijn.

Er is -meer dan ooit- nood aan mensen die met liefde en respect aan hun product, hun merkverhaal werken, en dat doe je niet door te “braderen”, door ‘quick en dirty’ wat ijkpunten bijeen te forceren. Leer uw vak, respecteer uw merk  en bewijs iedereen een dienst. Het internet zal er een betere plek door worden.

2 gedachtes over “Facebook, dat is niets voor ons merk!

  1. Mijn werkgever sprong ook op de facebooktrein met een pagina. Helaas gebruikten de klanten hem vooral als klaagmuur over wat verkeerd ging met onze organisatie. 🙂 ik bedoel 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.