Afscheid van een oude vriend

spiketerasse de haan Ik heb er op gesakkerd. Ik heb er op gevloekt. Ik heb er mee gelachen ik heb er mee gedold. Hij en ik, dat was een nimmer aflatende botsing van keikoppen. Het is onzeker wie ooit won; als er al een winnaar nodig was. Het was geen strijd, het was meer een continu scherp houden van elkaar.

Ik zal nooit vergeten dat hij op een zomerdag, na een fantastische tocht, uiteindelijk toch neerzeeg en ik heel even, echt heel even, misschien tien minuten, meer niet, het gevoel kreeg dat ik hem fysiek de baas kon blijven.

Ik heb er ook waanzinnig intelligente, absurdistische conversaties en gesprekken meer proberen te voeren. Dat lukte niet. Ik had toch niet echt het gevoel dat hij de diepgang van mijn redeneringen vatte. Hij was primair, ik ben dat ook, tot op bepaalde hoogte. Eten, drinken, slapen en verder zoveel mogelijk plezier maken.

Een bijna ongezonde interesse in het stofwisselingsproces. Rust, reinheid, regelmaat. We droegen het beide in het vaandel. Niet erg hoog maar toch. En we verkenden Vlaanderen, de Ardennen en Holland. Er was altijd wel iets te zien, of te eten, want hij had een uitgesproken smaak voor klein wild.

Ik verbeeldde me soms dat hij meer durfde. Tenminste, het was geen verbeelding, het was gewoon zo. Ik ben niet zo’n waterrat, hij wel. Ongevraagd en ongenood ergens binnenwandelen, geen probleem. Hij geraakte er nog mee weg ook, omdat hij open en onschuldig stond te kijken. ‘Wie maakt me wat?’ En dat lukte.

Maar nu is hij oud, versleten. Als ik opsta en wegwandel, blijft hij liggen, kijkt me even aan en beslist dat het de moeite waard wel niet zal zijn. De oude strijder geeft langzaam op. De nieren en de lever doen het niet meer zo goed, de eetlust verdwijnt, de adem stokt. Hij wil nog wel, maar het lukt allemaal niet meer zo best.

Ik had ooit gehoopt op een aantal verstandsjaren samen, waarbij hij en ik gewoon bedaard naast elkaar konden leven en bestaan. Dat zit er niet in. Net zoals ik is hij binair. Aan of af en niet zo’n wezenloze staat tussen in.  Gulzig leven en staande sterven.

Het zit er aan te komen dat ik er afscheid van ga moeten nemen. Van mijne Spike. Ik weet niet of dat pijn gaat doen. Ik vrees ervoor.  Ik heb het allemaal al eens meegemaakt en langer laten duren dan nodig. Twee jaar geleden is er al eentje verdwenen, dat was niet fijn. Nu zal het niet beter worden.

Maar een jachthond in de geriatrie, dat wordt een erg moeilijke zaak. Zeker de mijne, met zijn trotse ogen… Ik weet niet of ik hem dat kan en wil aandoen. Voorlopig laat ik de zomer zijn stramme knoken verwarmen. duplicate

10 gedachtes over “Afscheid van een oude vriend

 1. Heel mooi geschreven. Een hond is een trouwe vriend voor het leven, een gezinslid, en het is niet makkelijk om daar afscheid van te moeten nemen… Sterkte en geniet nog van de zomer!

 2. Guido,
  In het begin zijn ze klein en hulpeloos
  Daarna worden ze kleine monstertjes
  Nog later volgen ze jou op de voet en zijn het echte pubers
  Daarna komt de rust ze zijn lief,trouw,hebben geduld en zitten vaak aan je zijde of liggen op jouw voeten,
  Dat zijn de momenten van conversaties .
  Ik heb altijd het gevoel dat zij mijn uitleg wel verstonden.
  Naarmate de jaren verstrijken worden ze stiller en idd ouder.
  Het is nooit het goede moment om afscheid te nemen.
  Want het is zoals ze zeggen een gezinslid.
  Zolang alles nog langzaam gaat en hij geen pijn heeft gun hem dan nog deze zomer.
  De tijd en Spike zullen raad brengen.
  Guido en Spike geniet nog van de rustige momenten en de warmte van de zon samen.
  Lieve groeten janno

 3. Een hond heeft altijd iets bijzonder, vind ik. Heel anders dan een kat of een kip. Hij is een volwaardig gezinslid, in alles wat je doet dien je er rekening mee te houden. Zo’n trouwe gezel stilletjes zien aftakelen is niet plezierig. En dan is er plots het moment dat je moet kiezen: heeft hij nog plezier in zijn leven of is het genoeg geweest? En ja, de zomer zal hem waarschijnlijk nog goed doen…jij kent hem best.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.