Starbucks Gent, helaas

Coffee Lover

We zullen er dus ook aan geloven. Binnen afzienbare tijd. Er komt een Starbucks naar Gent. Vind ik dat erg? Ja en neen.

Ik heb daar ook al een keer over geschreven, naar aanleiding van de opening in Antwerpen. Ik vind het echt leuk om rond te lopen met een beker warm of koud van ’t één of ’t ander in mijn knuisten. Zeker in de winter.

Het geeft een urban trendy accentje aan mijn anders nogal troosteloos en grijs bestaan.  Dat vind ik dus leuk. Dat er allicht ook weer een plek bijkomt met gratis wifi en relatief lekkere gebakjes vind ik ook meer dan ok. Werkplekken voor de mobile warriors (courtesy @Danny Devriendt), er kunnen er niet genoeg zijn.

Ik vind het alleen jammer omdat Starbucks geen koffie verkoopt.

Ook niet met beroepsernst, en dat vind ik misschien nog het ergste. De ‘so called koffiekenner’ stapt binnen bij Starbucks, bestelt zich een formaat, al dan niet met cafeine, en begint dan op te smukken. Extra shots dit en dat,  low fat zus, sugar zo, en some cinnamon to top  it off…

En voor ik het vergeet, aan een exorbitante prijs.  Maar laat dat vooral de pret niet drukken. Zoals al gezegd, ik vind het heerlijk om met zo’n container warm, donker vocht rond te lopen.
Want dat is precies het punt, koffie is het niet. Eens we het daarover eens zijn, is er verder geen probleem.

Koffie begint bij lekkere bonen, en bij kleine porties, waarbij een barista erop toeziet dat het hele proces van branden tot schenken en alles daartussen, vlekkeloos verloopt.  Je houdt van zijn koffie, en de manier waarop hij die bereidt, of niet. Dat is ook een vorm van keuze. Ik ga graag naar de mokabon in Gent, dat heeft met sfeer en authenticiteit te maken. Ik zit niet zo graag bij de Barista aan de Vlaanderenstraat. Goesting is koop, zeggen ze in Vlaanderen.   Wat er ook van weze, zo wordt koffie geserveerd en gemaakt. En dan is er suiker, en hier en daar één of andere siroop. Meer is het niet. Of was het niet. Want als ik rond mij kijk, zie ik dat weinigen zich daar iets aan laten gelegen liggen, en misschien maar goed ook.

10 jaar geleden bestelde ik in Milaan na het avondeten nog een cappuccino, waarop mijn italiaanse gastheer geschokt reageerde, of ik misschien homosexueel was, of in de namiddag teveel gedronken had.  Gechargeerd en beledigend, en bedoeld als sexistisch grapje, het kon toen nog, ook al getuigt het van slechte smaak.  Hij vond cappuccino aanvaardbaar tot 11u ’s ochtends nadien niet meer ( mijn excuses, by the way, to the gay community, ik bedoel er verder niks mee, en het is één van die vele clichés die wellicht verdienen om omver gehaald te worden, maar daar zal ik mij een andere keer mee bezig houden)

Het ‘customisen’ en ‘tunen’ van warme dranken, om er hetzij een kleffe, mierzoete shake van te maken, oftewel meer in de richting van heet, thee-achtig te evolueren. Het is misschien wel een fijn marketingplan, om de ‘consumer in control’ te plaatsen, maar het heeft verder geen ene zak met koffie te maken.

Strikte regeltjes zijn nooit goed, het zal mij verder worst wezen of u honing, suiker, confituur of wat dan ook in uw koffie doet, maar ik pleit wel voor een duidelijk  taalgebruik.

Zeg dus niet ‘ Ik ga een koffie halen bij Starbucks’, maar wel ‘Kom laat ons iets warms gaan drinken bij Starbucks’ of desgewenst ‘Kom, we gaan wat kliederen met warm water en suiker’.

Met dank.

14 gedachtes over “Starbucks Gent, helaas

 1. In Gent heb je ondertussen ook Huize Colette, in de Belfortstraat. Misschien niet echt gekend om de koffie (eerder om de chocolade), maar de sfeer in het cafe/boekenwinkeltje is niet te versmaden.

 2. Yep, de Mokabon rules! Voor mij is de Mokabon Gent. Als ik niet naar de Mokabon geweest ben, dan ben ik niet in Gent geweest. Zo simpel is het. Da’s voor mij … eh… vakantiegevoel of misschien zelfs een beetje thuiskomen. Maar ik ben dan ook zot van dat versleten interieur, de mensen, en zoals Guido al zei: de geur. Starbucks da’s voor mij de States en ik had het graag zo gehouden, want ja, waarom zouden we anders nog reizen? Da’s toch juist het plezante, dingen ontdekken die je thuis niet hebt?

 3. Mokabon rules. daar kun je nog eens de tafel delen met een oud madammeke, een straathippie met een hond of een allochtone medemens. in de hippe Starbucksen van deze wereld zie ik vooral iDinges samenhokken bij de wifi. ik ben blij dat er nog plekken bestaan zoals Mokabon waar het cirkeltje eens doorbroken wordt dankzij een gedeelde liefde voor het zwarte goud!

  • Het blijft ook mijn lievelingsadresje, al geef ik grif toe dat er wellicht andere en beter zijn. De geur van die zaak hangt onlosmakelijk aan mijn studententijd, aan natte dagen, aan goede boeken, en toffe kleine gesprekken. En lekkere koffie uiteraard. Clouleur locale van Gent.
   Dank voor je reactie.

 4. Leuk stukje! Het heeft lang geduurd maar de koffie’s met een smaakje zoals ik ze pleeg te noemen (en let wel ik lust ze graag de Monin beverage syrups added coffees) zijn een flinke opgang aan het maken in het Vlaamse landschap. Heeft ook zijn voordelen natuurlijk. Nu kan je tenminste in de meeste stations (ik trein regelmatig) een deftige (als in lekkere) koffie kopen waar het vroeger vaak beperkt bleef tot zwaar verbrand oplosspul uit een automaat of uitgekookte smeerolie uit een stationsbuffet. Ik kan best wel een AMT smaken in Brugge/Gent. Koek en Zopie in Brugge is ook een aanrader. Heb je in Gent ook nog OR Espressobar (Walpoortstraat). Hier in Oostende kan je dan voor het andere uiterste gaan in Bar/Hotel du Parc en kiezen voor een klassieke maar daarom niet mindere smakelijke filterkoffie.

 5. ik ben gay en drink geen cappuccino 🙂 Ik associeer Starbucks vooral aan Citytrips en dat geeft me een vakantiegevoel. dat is ook de reden waarom ik Starbucks drink op vakantie. Ik vermoed dat ik in Gent gewoon voorbij zal lopen (tenzij ik in verlof ben)

  • ik herken het gevoel, en ik ben geen koffienazi, verre van. En god geve dat je ook niet gaat denken dat ik van ver of van dicht iets tegen gays zou hebben. Dank voor je reactie 😉

 6. Grappige jongens, die Romeinen. Mijn koffie wordt witter naarmate de dag vordert. Ik begin sterk en eindig met cappuccino.

 7. In Antwerpen zijn er vele plekjes aan het opkomen voor koffie. Naast Caffenation is er ook nog Broer Bretel, Bar Choq, etc. Misschien kun je zelfs zeggen dat de komst van Starbucks geholpen heeft om de “koffie scene” hier op gang te krijgen.
  Maar daarnaast vind ik het hele anti-starbucks gebeuren een beetje teveel hipster gehalte hebben. Ja, lokale zaken steunen, all for. Maar om nu te zeggen dat Starbucks zo’n slechte koffie heeft, dat durf ik niet zeggen. Meer zelfs, ik vul mijn tumbler er bijna elke ochtend als ik de trein neem. 355ml koffie voor 2€ (en 5 cent, maar kom). Zo duur vind ik dat dan ook weer niet voor mijn ochtendcaffeïne.
  Maar ieder zijn smaak, uiteraard 😉 En ja, de fraps zijn voor mij hun sterkste punt dus daar volg ik je in.

  • zoals gezegd, ik zal de eerste zijn om aan te schuiven, zoals ik dat ook in zaventem doe, of in antwerpen, of in Toronto… maar ik blijf er bij dat het niets te maken heeft met een echte koffie experience, klein, lekker, sterk, in een mooi kopje. 😉

 8. Leuke schrijfstijl.
  Goe gevonden en mooi samengebracht.
  Dat laatste stukje achter desgewenst vind ik best wel grappig,”kom, we gaan wat kliederen…” word /werd dan ook wel al eens al lachened gezegd door sommige mensen maar ik neem aan dat het hier serieus bedoeld word en ik ben het er helemaal mee eens al zou ik het nog grappig gevonden hebben moest ik niet geweten hebben ofdat het dan misschien wel al dan niet serieus bedoeld was.
  Groetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.