Verboden te skaten!

In Boom is er een stemmig restaurant langs de oevers van de Rupel. Ik zat er onlangs in vrij aangenaam gezelschap en alles klopte. Een relatief nieuw restaurant, weliswaar geen toonbeeld van design, ook al hadden ze dat nagestreefd vrees ik, maar zeker een opwaardering van dat stukje dorp. Of moet ik stad zeggen? Nieuwe appartmenten ook, met uitzicht over de Rupel, het had  bijna iets bucolisch.
Ik parkeerde de auto en ging op zoek naar mijn gezelschap toen mijn oog getroffen werd door dit plaatje. Het zal u niet verwonderen dat ik zelf niet echt zo’n skater meer ben. Maar ik word triest van dit soort droeve, restrictieve bordjes. Verboden te skaten!
Met een uitroepteken.  En alsof het nog niet duidelijk was, verscholen ze zich ook nog een keer achter een of ander lam uitreksel uit het politiereglement. Man, man, man. hoe zielig!

Een goede vriend van mij is architect, met een prachtig herenhuis aan de Coupure in Gent. Toen zijn gevel volstond  met graffiti en ik daar een vraag over stelde, zei hij : ‘Ach, graffiti, dat zijn de puistjes van de stad, leer er mee leven, het gebouw wordt er niet lelijk door, alleen anders’.
Je kunt er een hele reflectie over opzetten, maar ik denk dat hij gelijk heeft.

Welnu, als graffiti de puistjes zijn, dan zijn skaters het bloed en het zweet van de stad. Er is toch niks leuker dan jonge mensen met een plank halsbrekende toeren te zien uithalen? Al helemaal niet als de plek ruim, rustig, met niveauverschillen en leuningen uitgerust is. Alsof het er voor bedoeld is.  Wie verbiedt zoiets, en waarom? Wie probeert in godsnaam van zijn steden en dorpen steriele ruimtes te maken, om zich nadien te beklagen over het hanggedrag van jongeren.

Zielige, triestige reflexen zijn het.  Maar ik ben een oude mens, dus verder is dat niet zo belangrijk 😉 , ik wou het gewoon even kwijt.

11 gedachtes over “Verboden te skaten!

 1. Ieder zijn mening. Je suis Charly!!! Met een zeer brede blik op de moderne maatschappij (beroepshalve) heb ik toch een andere kijk op dit bordje en het skaten, meer bepaald over het geluid dat een skatebord kan maken. Je mag mij een zeurpiet noemen maar probeer eens rustig van je drankje te genieten op het terras van het cafe aldaar, terwijl er vlak naast jou skaters hun kunstjes tonen…het gekletter, geklap van een skatebord is dan storend. Niemand klaagt, tot het hem zelf overkomt voor zijn deur of ergens in zijn nabijheid. Geluidoverlast is zo ingeburgerd dat zij die rekening houden met de rust van de anderen als asociaal worden bestempeld. De omgekeerde wereld? Oordeel zelf maar…of is het invoeren van ‘stiltegebieden’ zoals in de Voerstreek en Limburg ook een wereld op zijn kop?… In het ‘algemeen belang’ heeft de gemeente Boom hier het juiste bordje opgehangen. Niets met onverdraagzaamheid te maken, wel met een breder inzicht. Kortzichtigheid is een ziekte waaraan meer en meer burgers beginnen te lijden.

  • Beste Michel, dank voor uw reactie, altijd fijn als mensen reageren en deelnemen aan een discussie. Maar als ik het goed begrijp dan zegt u nu dat ik kortzichtig ben omdat ik het erg vind dat er zo’n bordje staat. Om te beginnen heb ik totaal geen last van het ‘Not in my backyard’ syndroom. Ik vind het misschien niet altijd even leuk als ik skaters of luidruchtige studenten of wat dan ook voor mijn deur heb, maar ik heb er nog nooit een probleem mee gehad dat ze doen wat ze denken te moeten doen. Skaten hoort daar bij. En het vertonen van kunstjes hoort daar ook bij en is eerder leuk om naar te kijken. Ik heb mij nog nooit gestoord aan dat soort lawaai. Ik vind het bovendien erg dat we altijd maar meer ‘verboden’ nodig hebben om onze maatschappij geregeld te krijgen. Maar goed, let’s agree to disagree.

   • Agree to disagree, dat is ‘the right spirit’ en bovendien heeeel breed denkend! Ook Charly dus 😉

 2. Hoi,

  Ik ben zelf een skater en ik ben blij dat er ook nog mensen zijn die voor ons opkomen. Ik woon zelf in alkmaar, er is daar een mooi plein waar ook zon bordje hangt. Ik zie nu nooit meer iemand op dat plein!

 3. Inderdaad, ik was dit weekend ook in Boom aan de oevers van de Rupel en hetzelfde bordje stond op een paal aan het volledig lege plein (Heldenplaats) tegenover het Grand café Kaai. Wie verzint het?

  • Er moeten ergens van die mannetjes zitten, die er uitermate minutieus op toezien dat het sluitstuk van stadsrenovatie en dies meer steevast bekroond wordt met verbodsbordjes 😉
   dank voor reactie.

 4. Niet alleen jongere worden weggejaagd hoor. Zo durf ik ook op mijn gezegende leeftijd van 25 nog wel eens op zo’n plank staan en dat vooral in een omgeving waar de kids niet zijn kwestie dat ik in schril contrast met hen het al lang verleerd ben. En zelf dan wordt ik ook weggejaagd terwijl ik er zo vriendelijk mogelijk probeer uit te zien. Mensen associëren jammer genoeg al te vaak zo’n activiteit als crapuleus terwijl het net de jongeren (en niet zo jongeren) bezig houdt ipv andere minder onschuldige ongein uit te halen.

 5. Ik krijg daar ook de weubekes van.
  Waar is de tijd dat jongeren nog ongestoord jongeren konden/mochten zijn.
  Tegenwoordig vallen de woorden overlastboetes en hangjongeren, maar al te snel.
  ’t Is niet altijd en overal zo, maar wel een trend die afgeremd mag worden wat mij betreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.