En dan zitten we hier in Krabbendijke… of in Frankfurt Oder

Nooit heb ik mij lulliger gevoeld dan vorige week zaterdag, op het strand van Zoutelande.
Lullig omdat ik een Belg was in dit nu voor een tijdje verdoemde plekje,
Lullig omdat ik mij – als Vlaming –  schaamde voor de opgeklopte nieuwshype op de VRT,
Lullig omdat ik landgenoten zag meegaan in een hype die er geen was.
Stormen gaan altijd liggen, mediastormpjes nog het snelst.

Voor de goede orde.

Ik gun Geike Arnaert en Bløf alle succes.
Ik gun Zoutelande al het commercieel gewin dat elke parel in Zeeland toekomt.
Ik besef hoe moeilijk het is om een journaal te vullen.
Er zijn echter grenzen.

10 jaar al kom ik samen met Karin en de hond van het moment, winter en zomer in Zoutelande, Burg-Haamstede, Domburg, Zierikzee, noem maar op. Het is er goed toeven, de stranden zijn breed, de strandtenten heerlijk, het eten verzorgd en lekker en de mensen vriendelijk (ook voor honden, dat scheelt!).

Afgelopen Zaterdag. Niet drukker dan anders op een winterweekend-dag. Een cameraploegje, druk in de weer, zenuwachtig van het ene hoekje naar het andere spurtend. Er zijn niet veel hoekjes in Zoutelande.  ‘Quootjes vangen’ en ‘refreintjes zingen’, dat was het doel. Het was geen slag drukker in Zoutelande dan normaal. Echt niet. Dat zal het deze zomer ook hopelijk niet worden, want het is er tijdens de zomermaanden al aardig druk.

Toch moest en zou de VRT hier een nieuwsitem aan wijden. Het succes van de “megahit” van Bløf heeft ook impact op het toerisme, dat is het uitgangspunt. Noem mij één rasechte middenstander die niet op deze trein zou springen. Desgevraagd beklom elke hoteluitbater en strandtenteigenaar moedig de barricade van het massatoerisme ‘Het gaat goed met de boekingen, ja het loopt storm, je wil niet weten…’

Vijf minuten media-aandacht, onbetaalbare reclame, en nog voor niets ook!

Laat ons even eerlijk wezen… had de titel  ‘Hofstade-Bad’ geweest, of ‘Krabbendijke’, dan was het een even mooi liedje geweest, maar allicht zou het  evenmin iets voor het toerisme ter plekke gedaan hebben.
Zoutelande bekt net iets poëtischer.
Zo’n straffe city-marketing (zoals het in VRT nieuws benoemd werd) was het nu ook weer niet. En zoveel zal dat liedje nu ook weer niet betekenen voor het toerisme.

Bløf heeft overigens ook liedjes die over de Zeeuwse kust in ’t geheel gaan.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.