Lelijke schoenen

IMG_0087Het gaat niet goed met de zakelijke wereld. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke mening. Ik was onlangs op een marketing bijeenkomst. Normaal gezien doe ik daar niet meer aan mee, omdat ik er moe van word, maar deze keer moest ik een verhaaltje vertellen (over hoe je nu precies verhaaltjes moet vertellen). Dus kon ik niet anders. Met veel plezier overigens, omdat ik er nog wel wat oude strijdmakkers tegen het expanderende lijf liep. Mijn generatie was erg bourgondisch en dat is er helaas aan te zien.

Wat mij echter nog veel meer opviel, was de ontzettende inflatie van slechte schoenen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het helemaal ‘ok, vet cool’ dat jonge, slanke snaken met de voetbedekking van hun keuze rondlopen. Converse, Vans, weet ik al niet , wat ze aan hebben. Daar ligt het probleem niet, dat zijn immers geen schoenen.

Ik heb het ook niet over dames en hun fleurige niemendalletjes, die alhoewel duur niet altijd van onbesproken kwaliteit zijn (de schoenen hè). Het weze hun gegund en het maakt deel uit van hun zijn. Al blijf ik een traditioneel verdediger van het aloude adagium ‘een vrouwenbeen is pas af als er een hakje onder staat’. Op gevaar af alle feministes nu over mijn nek te krijgen, dat is gewoon esthetisch genot. Meer niet.

Neen, dan de mannen, of tenminste, diegene die nog iets aanhadden wat op een kostuum leek. Ik kan me voorstellen dat zo’n ‘fashion mens’ een statement maakt met een mooi gesneden pak, leuke stof, een Paul Smith hemdje en dan daaronder nonchalant weg een paar gympjes. Maar als je dat niet bent, en je moet naar een publiek gebeuren, doe je dan niet  beter echt een keertje je best? Wat is er mis met een mooie Engelse of Italiaanse brogue? Geloof het of niet, er zijn zelfs prachtige Duitse schoenen (Heschung). Het schijnt zelfs dat dat Franse schoenen zijn.

Heeft er dan echt niemand uitgelegd gekregen dat crèpezolen, type bordeelsluiper, of godbetert het gebruik van kleurige zolen niet echt zo verfijnd is?  I kid you not, ik heb mensen gezien met helder blauwe zolen op de onderkant van hun zwarte schoenen. En dat waren niet meteen de meest modieuze types.  Ik snap wel dat je een beetje comfortabel schoengerief zoekt om een hele dag op te staan, maar ons oog wil ook wat!

Uiteraard geef ik grif toe, dat ik wellicht een buitenbeentje ben, ik houd van mooie schoenen, genre Church, (wijlen) Noble Blue, Heschung, en ja ook Ambiorix. Vreselijk overigens hoe iemand de opmerking maakte dat ze er niet van op de hoogte waren dat Ambiorix nog andere dingen maakte dan het soort Mephisto achtige ‘sensible shoes’. Onverslijtbaar, en degelijk. Mij doet dat pijn, omdat het een mooi merk van bij ons is.

Dus, Heren, in plaats van fantasieschoentjes te kopen, doe iets degelijks aan uw voeten. Iedereen zal er u om lonen!.

En ja de foto boven deze post is van mij. En ja, ik houd van zwarte schoenen, en ik poets ze zelf omdat ze daardoor nog mooier worden.

18 gedachtes over “Lelijke schoenen

 1. Pingback: een ode lelijke schoenen en @guidooohh. | bloggen zeg ik!

 2. Guido, Guido …. wat lees ik hier nou allemaal? Komaan man, ik kan nog wel een aantal minder dure merken noemen die heel oké zijn. Er is er trouwens eentje waarvoor jij in je eentje reclame maakte.
  Wacht maar mijn vriend, want wij gaan jou binnenkort (vanaf september 2013) een verhaaltje (laten) vertellen over een FANTASTISCH nieuw herenmerk: VIA BORGO (only by Torfs).

 3. de schoen zegt alles over iemands zijn.
  opmerking; Heschung is Frans, van oorsprong door de Franse gebruikt voor de olympische winterspelen.
  trouwens de beste oplossing om comfort te koppelen aan stijl en kwaliteit is Tod’s of Hogan.

  wat nog erger is dan een lelijke, stijlloze schoen is een riem die niet past bij de schoen; dit zegt nog veel meer over de mens die je tegen over je hebt…

 4. Ik draag héél kwalitatieve Floris van Bommel-schoenen, Guido, maar de zool durft al es creatief ingekleurd zijn, zelfs felblauw. Niks fout mee, het blijft discreet

 5. Guido, ik kom nogal eens op beurzen waar “designers” samen troepen. Volgens mij zou, wat er daar soms van schoeisel gedragen wordt jou een hartaanval bezorgen. of op z’n minst je tenen doen krullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.