Retail : smerig eten

Laat er geen misverstand over bestaan. Ik ben een retailmens. Jaren heb ik gestudeerd op het het precieze aantal F1, F2NI en de andere. Verhitte discussies over de impact van ‘de diepvriezers bij Aldi’. Grenzeloos gezocht naar het gewicht van elke afzonderlijke keten binnen de F1, immers, zo wist je wat een promotie echt voorstelde.
U raadt het, ik refereer naar mijn Nielsen verleden. Ik heb er veel geleerd. Ik kom nog uit een periode dat GB de onbetwistbare grote was, beste locaties, grootste winkelpunten en parkings, breedste assortiment.
Maar het was toen al een beetje een reus op lemen voeten. Waar de andere, kleinere ketens, keuzes maakten, positioneringen uitbouwden en probeerden hard te maken (en geloof mij, in retail is dat erg hard werk), sukkelde GB-Carrefour met het eigen oude imago  van ‘grande dame’ en de hardnekkigheid van de syndicale afgevaardigden om eerder dat imago te verdedigen dan de nieuwe harde waarheid te aanvaarden: ’t was oorlog, maar ze hadden het niet door.

Er was een tijd dat key accounts met afschuw naar ‘de aquariums’ in Evere trokken, om zich te laten uitpersen en grillen door vakbekwame  GB-aankopers. Nu hebben ze meer schrik van de aankoopdienst van Lidl en Aldi.

Ik ben een Delhaizewijf, ik ben het geworden. Fris, vers, vriendelijk, juiste keuzes, ik kan het niet goed uitleggen. Ik koop er ook altijd teveel, en met plezier.

En vandaag stond ik in de Carrefour, mijn oud lief. Het huismerk, de vertrouwde thuisbasis, zelfs al als student. En ik werd triest, depri zelfs. Het is een Oostblokwinkel geworden. Groot, hel licht, veel te krijgen, en niks lekker. Ik heb het strikte minimum gekocht.
Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Want ik had behoeftes! Ik ben alleen thuis, ik wil pampering, ik wil lekker, ik wil wel iets uitgeven. En het lukte niet. De wijn en spiritualiën, mijn favoriete rayon.
Achteloos voorbijgelopen, ten prooi aan ergernis over ‘niet vinden’. Niet vinden, daar gaat het ook over.

Ik heb vroeger wel nog zo’n beetje Category Management gedaan. Ik durf hier en nu te beweren, dat ze’t bij Carrefour niet goed doen. En hun shelf management ook niet. Maar dat is voer voor specialisten, iedereen weet dat dit hier een meer badinerend hoekje is. Meerwaarde met de glimlach, of ergens één juist zinnetje, meer ambieer ik niet. Ik wil entertainen, Carrefour duidelijk niet.

Ik zocht iets om te eten. Met smaak, als vent die alleen thuis zit en zijn kop op schrijven gezet heeft. Dat is niet zielig, dat is erg prettig! Zet mij in zo’n state of mind iets lekker voor, en ik koop het. Hier dus niet! En gaandeweg kwam de speelvogel boven. ik zag dingen die ik anders nooit zou kopen, en begon me te verwonderen.

Pangasiusfilet met kreeftensaus. Erg lelijke verpakking, pareltje van copywriting ook. Wie wil er nu Pangasius eten?  En kreeftensaus, dat is echt armoei. Je wil kreeft eten, maar je wil toch geen ‘ersatzvis’ genappeerd in vieze saus van een mooi beest?
Pangasius, Het klinkt al als een ziekte… het is het misschien ook: “Mijnheer en Mevrouw Kabeljauw, we hebben slecht nieuws, uw kindje is een pangasius”. Zoiets.
Pangasius is voor vis wat Babybel voor kaas is, en Surimi voor krab, maar dan met minder marketingbudget.

Maar ik kan u verzekeren, ik heb met zekerheid het walgelijkste eten ooit gevonden : Van een merk dat in zijn tijd geen onverdienstelijke tv reclames bijeensprokkelde ‘Charal’ .

Mijn aandacht werd getrokken door ‘2 hotdogs Moutarde’, ready to eat. Ik ga voorbij aan de flagrante fout om het niet tweetalig te doen, want ik heb een zwak voor het merk. Maar hier wou ik meer over weten.  Men beloofde mij bovendien zaken als ‘Doré & Moelleux’, ‘Saveur & énergie’  ‘…et un grand plaisir gustatif’.  Zeg nu zelf, daar kan je toch niet aan weerstaan?

Ik was nog niet goed thuis, of ik zou het proberen. Nou, nou, nou… de hele zwik in de microwave, en er komt na 40 seconden een hete, kleffe hap uit.  Ik hou van kleffe hap. Mij mogen ze wakker maken voor broodje kroket, voor hamburgers, voor authentiek smerig eten. Dit was het niet.

Niet te vreten, echt niet!  Met kaas bovendien, of processed cheese.
Ik heb hun aanbeveling om selectief te sorteren met het vuilnis (cf foto ook ter harte genomen : mijn honden zaten er niet mee. hieronder de foto reportage van het gegeven.

voor

tijdens

Na

En een kleintje om het af te leren.
Elke mama die al eens hongerige kindjes van en naar het zwembad heeft gebracht, weet hoe simpel het is om een  zak sandwiches of broodjes te kopen, wat Zwan worsten op te warmen en met een lik ketchup erbij, een hele horde stil te krijgen.
Geen geld, poepsimpel, en nog lekker ook. En dat gaan ze dan proberen éénvoudiger te maken. Convenience, weet u wel?

Dan zijn er toch wel andere dingen te doen? Dit is armoe, en dure armoe op de koop toe. En, beste mensen van Carrefour, ’t zal wel niet toevallig zijn dat het een Frans merk is, maar ik voorspel werkelijk lousy rotatie cijfers.
De hond lust er de brokken van, dat wel, maar normale mensen? echt niet.  Allez hop, aan’t werk, en dat ik het niet meer zie, hè.

12 gedachtes over “Retail : smerig eten

 1. Ook met de GB-lepel grootgebracht zijnde is het een feit dat het vandaag de dag een depressie hebt als je er heen geweest bent.
  Wat mij het meeste stoort is hoe smerig, afgeleefd enslordig het daar nu is; als ik thuis kom wil ik een bad! en vroeger kon je op zaterdag tot in de rayons aan alle kassa’s (15 stuks min.) een half uur aanschuiven, nu lijkt het een spookstad waar er één studentje aan die enkele kassa zit (tegen haar zin, de uren af te tellen) en je niet eens lang moet wachten om van je geld vanaf te geraken.
  Het is een feit, GB is al lang niet meer wat t geweest is en na dit artikel gelezen te hebben is mijn honger ook over!
  thx Guido!

 2. En dan heb je nog niet eens naar de muziek geluisterd. Als er mij één madam kan wegjagen, dan is het toch wel Celine Dion. Arrrggghhhh!!!!

  Oh ja en de speaker die om de 3 minuten roept… beste klanteuhhhhh…

 3. Ik ben van kindsaf een GB klant. Vroeger als 6-jarige mijzelf op een opstapje in de stripgang parkeren tot mijn ouders me kwamen halen, Sade als sfeervolle achtergrondmuziek… Het was dikwijls een hoogtepunt in mijn WE.

  Als student in Leuven bleef ik mijn warenhuis trouw, ook al was mijn eerste kennismaking met de Delhaizes in Brabant een kleine openbaring.

  Maar door de jaren heen heb ik de Grand Bazaar zien afglijden naar wat jij zo treffend een Oostblokwinkel noemt.

  Als ik nu zin heb in iets écht lekkers, en mijn portefeuille in mijn jaszak brandt, ga ik naar Delhaize.
  Als compensatie ga ik daarna een week naar de Colruyt.
  En de GB ? Als het niet anders kan en het ligt op mijn weg stap ik er binnen. Maar van jeugdsentiment heb ik niet langer last.

  • grijns, dit gezegd zijnde, het gerechje voor Delhaize met rivierkreeftjes is ook niet echt een succes, vind ik. ze moeten dat gewoon simpel houden, en smakelijk 😉 thxs for reading.

 4. Maak jezelf niets wijs. En vooral – en dat weet ik dan weer uit zeer uitgebreide ervaring – onderschat (de intelligentie van) uw hond niet. De kans is immers heel groot dat uw hond dat enkel en alleen uit beleefdheid en loyaliteit naar jou toe opat (ook al laat je hem niet altijd even graag buiten, las ik een tijdje terug op je Twitter; foei! 😉 ). Vervolgens gaat hij (of is het een zij?) nu in de buurt rondbazuinen ‘dat het met m’n baasje van kwaad naar erger gaat, want zelf eet hij niets en schotelt mij vervolgens Oostbloketen voor’. Daar gaat uw laatste restje van dogmanship-reputatie bij alle teven in de buurt… Jaaa – zucht – Carrefour, uw oud lief heeft je ferm te stekken gehad me dunkt…

  • schoontje, ’t zijn er twee, male and female. En ze zijn stom, echt waar, cf ook vorig blogpostje, zurig gebourgeoiseerd… maar mijn lief heeft mij ferm te stekken, dat is een feit 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.