Een proeve van meesterschap

Huisstijl? jawel, we hebben er wel een paar...

Huisstijl? jawel, we hebben er wel een paar...

“Simplicity and Vitality”. De mijmering slaat toe. Ik rijd achter deze vrachtwagen en kan niet anders dan fantaseren. Hoe kwam  dit pareltje tot stand ?

De achterkant van deze vrachtwagen is voor mij een echte trip.  Ik zie powerpoints, word-art, verbeten discussies bij bier en frieten, aan de vooravond van de oprichting van het bedrijf, en zijn communicatiedragers. ‘ We moeten van bij ’t begin zeggen dat wij niet gewoon esp maken, ons esp is beter, dat staat voor iets.’

De wondere pracht van de bedrijfsnaamgeving in België blijft mij fascineren. Ik wil er een keer een stuk over schrijven, maar nu word ik gedwongen eerst dit stapje verder te gaan en door te dringen  tot de zieleroerselen van de oprichters en marketing mensen van Lauraham. Ik heb een nichtje dat Laura heet. Nooit zou het in mijn hoofd komen om het arme kind te vergelijken met een frisse hesp, maar dat zal wel aan mij liggen. De diepere beweegreden om een hesp Laura te noemen. Wat drijft iemand? Het is inderdaad niet beter of slechter dan Coopman, of Les Nuttins, of Marcassou, of zelfs Herta, maar toch.

Wellicht is de naam gekozen als eerbetoon aan één van de stamvrouwen, of een te vroeg overleden dochter,…. De bedrijfsleider, stamvader misschien, die uiting gaf aan een stiekeme hommage van een dorpsdeerne met …. neen, nu ga ik te ver.  Ik denk dat de oprichter en master marketeer misschien zelfs de zelfde persoon zijn, de bonkige meesterboer die het oer-recept optekende uit de mond van de zijn stervende moeder. Een doodsrochel met goudwaarde..

Hoe meer ik er over nadenk, het verhaal klopt niet. We hebben hier te maken met verfijnde, welhaast gesofistikeerde mensen. Volg mij even.

We beginnen bovenaan. “Simplicity & Vitality”. Qua merkbelofte kan dat tellen. In het Engels bovendien, om meteen ook een zwaar uiroepteken te plaatsen bij de internationale ambities van de groep. We don’t settle for less. Die internationale ambities kan je overigens ook afleiden uit het webadress, met een .eu extensie. Zonder daarover in details te willen gaan, de website is een pareltje, en een schoolvoorbeeld van web 2.0.

De kern van hun verhaal ligt volgens mij in het logo. Lauraham, is opgebouwd uit een schreefloze letter, een script versie en een  geschreefde letter. Wie niet weet waar ik het nu over heb, dat is inderdaad het bewijs dat ons métier zienderogen achteruit gaat.  Het gaat over leesbaarheid, elegantie, typografisch koorddansen op de zeer slappe koord, een proeve van meesterschap. En dat allemaal in één concept, zwierig omcirkeld en met een bijkomende baseline, omdat “Simplicity and vitality” niet volstonden.  De eigenaars willen duidelijk maken dat ze wel degelijk van de wereld zijn en hebben er dus ook nog eens een klad latijn aan toegevoegd ‘carpe diem with laura ham’. Noteer de subtiele dubbele vermelding van het product; ‘als we het twee keer zeggen zal het zeker blijven hangen!’ Het is bij mijn weten de enige keer dat ik de merknaam ook nog een keer in de payoff terug zie komen. De oneindigheid als ayurvedisch concept binnen de ham wereld, als het ware. Nog benadrukt door de cirkel rond het logo. zie je wel dat het klopt! Of dichter bij huis, vergelijkbaar met Australische Beer commercials… Australian Beer, we love it, because it’s beer…

Ik blijf een beetje aarzelen over het gebruik van een gestileerd klavertje vier. Interpreteren we het als een puur grafisch element, bedoeld om de leegte op te vullen, in deze toch wel zeer sobere, friswitte aanpak, of is het een verwijzing naar de natuur, naar het productgamma misschien, of nog iets anders? Ik ben geneigd te denken dat men het geheel iets te eenvoudig ogend vond, en er behoefte was aan een speelsere invulling, een intrigerend element als het ware. Ik vermoed dat het dat laatste is. Gewoon omdat je voelt hoe ze geworsteld hebben met het witte blad… De weigering om voor één kleur te opteren, voor één lettertype, voor één boodschap.

Ik vind het ontroerend, en voor de fijnproevers verklap ik dat de zijkant van de bestelwagen opgefrist was met productfoto’s. Misschien een volgende keer meer….

3 gedachtes over “Een proeve van meesterschap

  1. Zo’n fantastische gedetailleerde kijk op iets dat aan de meesten voorbij gaat. Ik heb er ten volle van genoten en bewonderde en proefde het plastische taalgebruik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.