Hoe moeilijk kan het zijn, koffiekoeken bestellen?

Er zijn relatief weinig dingen waar ik me echt aan stoor. De zondagse file bij de bakker en het gestuntel met bestellingen, dat is ergerlijk, en dat hoort er dus bij. Er mogen nog zoveel bedienmeisjes klaar staan. U met zijn allen, slaagt er in om dat proces gigantisch te vertragen, door  gewauwel, onzekerheid en problemen met de nomenclatuur. We gaan daar hier en nu een einde aan maken. Procedures!

Tenzij u naast de bakker woont hebt u ruimschoots de tijd om op weg daarheen te overpeinzen wat de bestelling dient te zijn. Denk even na, echt niet lang.
Variabelen hier zijn

 • aantal leden van het gezin en eventuele inslapende uiteters (ik denk hier aan lieven en ander tijdelijk schorremorrie)
 • Aantal broodmaaltijden die te voorzien zijn (desgewenst ook aantal disgenoten aanpassen, simpele wiskunde)
 • Goestingskes, voorkeuren, speciale wensen.

Wanneer u dat overwogen hebt komt u normaal gezien uit op iets erg simpel, in de stijl van : “2 broden, 10 witte en vijf bruine pistolets, 3 strikskes, 5 achtjes, twee donuts en 4 chocolade broodjes”.

Vanaf hier is het simpel. Denk even mee. De bakker – of zijn/haar winkelmeisje hebben als voornaamste taak het verpakken van uw wensen. Alles ligt klaar, lekker vers uitgestald, en ze zijn er voor u.We moeten dus de boodschap overbrengen, duidelijk, helder en zonder ambiguiteit.

Om het verhaal efficient te laten verlopen , stel ik een hoffelijke en éénvoudige procedure voor:

Begroeting : Een kort en Krachtig goedemorgen volstaat, tenzij u echt op persoonlijke voet staat, dan kan een knipoogje ook volstaan.

Bestelling van de categorieën.  Altijd beginnen met een telwoord, dat de totaliteit van de bestelling expliciteert. Zeg dus wel 2 Broden, 10 sandwichen, maar nooit : “Euh, ik zou wat broden moeten hebben”, Of “Euh, ja, 4 sandwichen, 2 pistolets…”

De reden is simpel : De zak. Er zijn kleine en grote zakken. als u veel wil, dan past dat niet in een kleine zak. Tekeningetje nodig? Neen toch.

Eens u ongeveer de totaliteit van de bestelling kent, kan de mevrouw beginnen bijvullen. Voor de kenners, begin met de meest robuste koffiekoeken, zodat die onderaan in de zak liggen. Vers afgebakken botercroissants verdragen geen zware boule de berlins op zich. Het is een kleine mentale oefening, maar u zal zien, als u ze zich eigen maakt is het zondags genot aan de ontbijttafel nog zo groot.

De Nomenclatuur nu. Belangrijk en ergerlijk punt. “Twee van die, en drie van die” doens’t cut it. Hoe lang woont u al in ons land? U hebt gestudeerd, u kunt lezen, hoe moeilijk kan het in godsnaam zijn om te leren welke soorten koffiekoeken uw bakker in voorraad heeft? Vloerkes, kampioentjes, roggeverdommekes, strikskes, achtjes lange suissen, ronde suissen… kom op! Het is echt geen kernfysica. En als je’t echt niet weet, vraag het dan. Eén keer, en onthoud het.

Dictie : spreek luid en duidelijk, liefst met een heldere oogopslag erbij, zodat u in de gaten kunt houden of alles erbijzit. Gemompel is uit den boze, hoe zwaar de kater ook. Grapjes zijn al helemaal niet nodig, niemand is er in geinteresseerd. De winkelmeisjes niet, en wij al helemaal niet, wij willen u zo snel mogelijk zien vertrekken, hoe mooi of intelligent ook, wij willen ontbijten met onze geliefden, u staat in de weg.

Betalen. Als heel de zwik besteld is, komt er nog iets belangrijk. Betalen. U staat ondertussen al behoorlijk lange tijd binnen. Is het dan echt zo moeilijk om een slag te doen naar, een schatting te maken van het vermoedelijk bedrag? Vervolgens dat geld ook bijeen te zoeken,  hetzij een biljet hetzij een min of meer ingeschat bedrag compleet met kleingeld?  Of schrok u van de vraag om te betalen? Zodanig erg dat muts, sjaal, handschoenen, ineens weer afgedaan worden en het pietepeuterig portemonneeke uit de diepten van uw vestimentaire gelaagdheid dienden opgerakeld om daar dan met zuchten en steunen wat geld uit te pellen?

Kom op, het is niet verboden na te denken, en al helemaal niet op zondagochtend, met tien wachtenden achter u.

Willen we dat vanaf nu afspreken? Dan blijft iedereen gewoon even goed gezind als ze weer bij de bakker buitenkomen. De bakker zelf ook.

21 gedachtes over “Hoe moeilijk kan het zijn, koffiekoeken bestellen?

 1. Pingback: Vreemd Voer V | Dodo's in het wild

 2. Pingback: Treuzelen bij de bakker | Dodo's in het wild

 3. Ik bestel tegenwoordig online op zaterdagavond en neem gepast geld mee. En zo moet ik niet speciaal vroeg opstaan omdat er geen cremekoeken met chocolade of donuts met witte glazuur meer zouden zijn. Iedereen content.

 4. Anekdotisch herinner ik me toch nog de sublieme bestelling “voor mij drie van die” van één of ander zwaar-weest-stappen sujet om 6 uur ’s morgens bij de bakker met een volledig lege toonbank 🙂

 5. Ook altijd een topper: Beginnen met het aantal koeken. Dan weet de winkeldochter direct welke zak ze moet pakken.

  Dat wordt dus: “Ik kom voor 10 koeken: 3 crèmekoeken, 2 achten en 3 croissants.”

 6. U vergat DOORSCHUIVEN! Blijf niet allemaal vlak voor de deur staan, maar schuif door. Bij een kleine, smalle bakker als de mijne maakt dat een groot verschil tussen 10 minuten langer buiten staan in de sneeuw of binnen in de plas water maar toch al wat warmer.

  En aub, als u een date wil maken met uw buren, FFS bel dan met elkaar, klop dan aan bij mekaar, stuur een e-mail, maar sta in godsnaam niet eindeloos in semi-Frans met wat Engels en Nederlands in uw Uggs met mekaar te kwetteren terwijl de bakkershulp geduldig uw nonsens aanhoort en al drie keer het totaal herhaald heeft.

  Seriously. Efficiency!

 7. Als ik dat zo lees ben ik een genot om achter te staan in de bakkersfile. Nu ja, ik ben dan ook de kleindochter van een bakker en werd door dan ook door mijn vader -de zoon van- ingewijd in de kunst van het betere Koekenbestellen 🙂

 8. een man met brommerhelm in de bakker brengt toch nog wat humor mee, het wachten waard!

  een uur vroeger opstaan om files te mijden …. iets met ochtendstond en goud

  maar toch volkomen gelijk !

  waarom is de zondagmorgen bij de bakker hoofdzakelijk een mannen aangelegenheid? en waarom loopt het dan mis? zouden vrouwen het beter kunnen?

  in ieder geval ze waren overheerlijk deze morgen waarvoor dank warme bakker!

 9. Koffiekoekenprocedures als inburgeringstest. Het is een idee. Maar dan moeten we wel het regionale dialect afspreken hé, want lange en ronde suissen, zijn, wat mij betreft, iets van over ’t water.

  Ciao –M.

 10. Nog beter: dat zondagse groepsbezoek aan ‘de bakker’ simpelweg vermijden door:
  a) zelf te bakken (en neen, tegenwoordig hoef je daarvoor geen zakken met bloem, penseel en of industriële oven te hebben);
  b) de betreffende lekkerheden een dagje eerder gaan halen (en neen, dan zijn ze natuurlijk niet kakelvers, maar kom op, ‘so what’, alsof dat minder-dan-24-uur-tijd-tussen-verschil zoveel uitmaakt voor het mondje van het betreffende lekkerbekje?).
  Om niet de bovenstaande ergernissen te hebben, kiezen wij heel graag voor b.
  ’t Is maar een suggestie. Ieder z’n ding. Maar ik hoef bovengenoemde procedures dus al niet uit het hoofd te leren. 🙂 Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.