Waarom Waze het niet zal wezen

Sinds twee weken gebruik ik Waze. een applicatie dat zichzelf verkoopt als ‘social driving’. Alleen dat concept al vond ik geweldig. Zodoende. Twee weken later ben ik al een stuk minder enthousiast. Volgt u even mee?

Op zich is het veelbelovend, een kruising tussen coyote, gps, facebook en foursquare,  zo zou je het nog het best kunnen samenvatten. Als uitgangspunt lovenswaardig, in de uitvoering helaas…

Ik overloop even. De GPS toepassing is absoluut ondermaats. De helft van de tijd wordt het adres niet gevonden en worden er andere straten gesuggereerd, die er niet altijd iets mee te maken hebben, maar wel dezelfde beginletter. niet altijd even handig.

De interface ‘zuigt’. Iedere keer je iets wil intypen krijg je een waarschuwing-schermpje dat het gevaarlijk is om te typen terwijl je rijdt. Tja, ik vermoed toch dat dat inherent is aan een smartphone concept dat gericht is op automobilisten. spraakherkenning zit er voorlopig nog niet in.  De voorkeuren die je wil instellen werken niet altijd, het vastleggen van favorites verloopt moeizaam.. Het hele verhaal is bovendien meer afgestemd op een ‘spelletjes omgeving’, eerder dan een meerwaarde-omgeving voor automobilisten.
Mij stoort het niet dat je iets doet met puntjes (in de vorm van cupcakes) die je kan verzamelen tijdens je traject, om een ranking te maken. Het stoort mij wel dat die cupcakes nu pompoenen geworden zijn, terwijl er echt wel ernstiger development prioriteiten bestaan voor het ding, die wel toegevoegde waarde zouden kunnen hebben…

Kritische massa : in heel Belgie zijn er op dit moment slechts zo’n 120 Waze gebruikers, als ik de telling van de Belgium drivers kan geloven.  Voor een applicatie die toch al een eindje op de markt is is dat bedroevend weinig.
Er schort toch iets aan de marketing, als je niet verder geraakt, temeer daar juist die kritische massa de bruikbaarheid van de tool zou kunnen verhogen. Ik wil echt wel eerstehand weten waar er flits- en/of alcoholcontroles zijn, maar de kans dat dat gaat lukken met dit aantal gebruikers is erg klein.

Spelletje of meerwaarde?  Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het de makers meer om een spelformule ging dan om daadwerkelijk toegevoegde waarde, en dat werkt niet echt.  De manier om met andere gebruikers al dan niet te kunnen communiceren,  werkt erg knullig,  berichtjes hangen ergens, te lezen voor iedereen,  en het is quasi onmogelijk om iemand terug te vinden.

En als het dan toch eerder een spelletje zou zijn… de punten telling is diffuus, ondoorzichtig en kinderachtig, en de updates gebeuren erg onregelmatig.

Nog veel werk dus…

16 gedachtes over “Waarom Waze het niet zal wezen

  • ik gebruik het nog steeds, inderdaad 😉 nog steeds veel werk aan de winkel, qua userbase, heb ik het gevoel, maar ik buig het hoofd deemoedig, het is wel wat geworden 😉

 1. Hangt af van hoeveel gebruikers je voor ogen hebt of waarop je je baseert natuurlijk…
  Ik moet toch uit persoonlijke ondervinding zeggen dat je altijd wel andere Wazers tegen komt onderweg.
  Wat betreft cijfergegevens, momenteel is er een penetratiegraad van bijna 2 %. Op 100 wagens kom je dus ongeveer 2 actieve Waze gebruikers tegen. Als we kijken naar aantal downloads en geregistreerde gebruikers is dit beduidend meer, maar minder representatief voor het effectieve gebruik natuurlijk.
  Naast het sociale aspect, heb je ondertussen wel meer gelieerde functies, zoals de brandstofprijzen, gesignaleerde wegenwerken, … Filemeldingen zijn natuurlijk het meest verbonden aan het aantal gebruikers.
  Een van de grootste voordelen lijkt me toch de crowdsourcing van de kaart, die nu voor wat betreft Vlaanderen toch, in alle eerlijkheid, het beste resultaat geeft voor de correctheid van de kaart.
  Verschillende voorbeelden van verschillend tussen TomTom, Google Maps, Navigon, Bing, … zijn al voor handen, waarbij Waze de meest up-to-date kaart is en vaak als enige nieuwe verkeerssituaties correct weer geeft.
  Zoals je ook op de sociale media van WazeBelgium kan vinden (FB, G+ en Twitter), wordt de kaart ook zo goed als dagelijks van een update voorzien… 🙂

   • Een goede doelstelling is 3 à 4 %, het dubbele van op vandaag dus… Maar 2 op 100 vind ik ook al niet zo slecht hoor… Uiteindelijk ,hoeveel mensen zie je met een TomTom op staan in de wagen? 🙂
    Maar zeker vanuit de functionaliteiten van Waze; hoe meer hoe beter… 🙂

   • Ik heb dat gedaan, ’t is inderdaad al een stuk beter, niets op aan te merken. Maar toch nog steeds te weinig ‘actieve gebruikers’ om van een real ‘social driving’ experiment te kunnen spreken. Dar ligt nu precies de toegevoegde waarde… of zie ik iets over het hoofd?

 2. Ik begrijp niet goed waarom er zo’n hoge prioriteit gesteld wordt aan de flits en vooral alcohol controles. Als je gewoon niet zuipt en te hard rijdt heb je deze informatie helemaal niet nodig. Ik zal dan ook de laatst zijn die dit soort locaties door zal geven.
  Verder denk ik dat je het systeem de tijd moet geven. Als er wel veel advertenties geplaatst moeten worden, zul je uiteindelijk ook advertenties in de app tegen gaan komen.
  Kijk een gegeven paard niet te ver in bek! En koop anders gewoon een systeem. Maar lees dan wel van te voren de problemen met die app’s!

 3. 4 maanden later …
  … blijkt dat Waze in België serieus op gang begint te komen.
  Het aantal gebruikers en geregistreerde kilometers zit momenteel enorm in de lift.
  Ik stel vast dat de door Waze berekende ETA nu al verrassend accuraat is en dat Waze af en toe de optimale route herberekend in functie van de verkeersdrukte.
  Nog iets meer gebruikers en we zijn er helemaal: real-time betrouwbare verkeersinformatie en een routeberekening die hier volledig mee rekening houdt.
  Vergelijk het met een Wikipedia van één jaar oud: die was toen ook nog ‘onvolledig’. Het volledige potentieel van Waze zal duidelijk worden als de Belgische kaart ‘af’ is en wanneer er nog wat meer gebruikers zijn om verkeersinformatie door te geven.

  • Peter, ik ben jullie grootste fan, dus ik help het je hopen. Ik vind het zelfs niet erg dat je reclame maakt, integendeel. Dit soort apps staat of valt met het aantal gebruikers. So let’s hope!

 4. Nog veel werk dus. Klopt. Toch even dit:

  – Waze is ook in de eerste plaatse een gratis GPS applicatie. Voor Tom Tom betaal je 70 euro. Not bad.
  – op iPad ziet het er al een stuk bruikbaarder uit. Klein scherm is gewoon miserie, maar dat geldt ook voor andere apps
  – ik geloof zeer sterk in het concept! Of dat nu Waze is of iets anders. Op GSM, tablet .. of one day mee ingebouwd in de GPS van uw auto (Let’s hope. Let’s let that happen) er is zeer veel toegevoegde waarde te rapen uit een sociale GPS. Kritische massa is belangrijk, maar proof of concept is dat ook. Kip of het ei? Waarschijnlijk gaat zoiets zeer goed boomen als ene tom tom dat oppikt, of Audi/BMW dat in zijn wagens steekt. Dat brengt ons tot de andere vraag: open netwerk of iedere vendor zijn eigen. Ik veronderstel dat er meer voor een open netwerk te zeggen is, maar dat de kans groot is dat het toch vendor specifiek wordt. Wat we dan enkel kunnen hopen is dat iets als Waze voldoende kritische massa haalt en zijn systemen open stelt, zodat de vendors daar gebruik van gaan maken ipv het warm water opnieuw uit te vinden. (ik moet niet zegggen waarom een open netwerk beter is he .. kritische massa opnieuw).
  – Game element is onnodig inderdaad, maar helpt in deze fase het product lanceren/levend te houden.

  My 5 cents. Kind met het badwater niet weggooien dus.

  • Steven,

   ik sluit mij graag bij je ‘hoop’ aan, dat is ook de reden waarom ik het gebruik, en er de laatste tijd zoveel over babbel, maar Waze is ook een verhaal van keuzes, of keuzes die niet gemaakt werden.. Een gps applicatie waarvan de accuraatheid bepaald wordt door de ‘mileage’ van de users, fijn idee, maar onbruikbaar in realiteit. Ik weet echt niet of spelletjes datgene is wat de applicatie vooruit helpt, wat overigens blijkt, gezien het geringe aantal gebruikers.
   Ipad of smartphone, in je auto werk je meestal met je smartphone…
   kortom, minder toeters en bellen, meer added value, het wordt welhaast een mantra.
   In grote lijnen zijn we het eens, dank voor je reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.