Affichage : De Fietstap

Ja, ja... de fietstap, 't zal wel...

Ik houd van reclame. Ik vind het fascinerend hoe scherpe geesten spelen met een idee, een product en dat op een originele juiste manier weten te verkopen. Binnen het vak houd ik nog het meest van affichage, the great outdoors…
Waarom? Omdat het voor mij de haiku van de advertising is.
Het heeft niets vandoen met een groot logo op een bord, wat natuurlijk ook kan.
Goede affichage geeft een idee, een concept door, in een oogopslag.

Affichage is niet hetzelfde als een uitvergrote print advertentie, echt niet… Elke drager heeft zijn beperkingen en zijn mogelijkheden.

Van een instituut als het BIVV, dat al jaar en dag sensibiliseert over alle mogelijke domeinen zou je kunnen verwachten dat ze het medium ‘Affiche” beheersen, en dat ze wellicht ook een basis communicatie know-how hebben. Niet echt dus, als ik het zo even bekijk.

Ik erger me mateloos als ik dit soort ondingen zie.  Tenzij misschien omdat ze’t bewust gedaan hebben. Maar je vraagt je toch af hoe zoiets tot stand komt.
Ik gok even met u mee, en we doorlopen het beslissingsproces.

Alles ontstaat rond het gebrek aan bellen op de fietsen van wielertoeristen. Een alternatief moet gezocht worden (je kunt je afvragen warom, maar we zijn niet tegen de vooruitgang, en wellicht is een groter geluidsvolume wel een goede zaak. Eén of andere clevere jongen vindt een armband uit, met een toestel dat ee ngeluid van 93dB kan produceren. De fietstap! De fietstap heeft dus niets te maken met een soort mannenvrijgezellenfuifje, waarbij een rijdende tap op wat fietsen gemonteerd wordt.  Het is een veiligheidsinstrument; Er moet dus gensensibiliseerd worden. So far so good.  Sensibiliseren, dat weet iedereen, gebeurt door  campagnes te voeren.

Hoe pakken we dat aan? Eerste reflex. Neem een ‘personality’, dat geeft geloofwaardigheid aan het verhaal. Iemand die met de problematiek geconfronteerd wordt, en naar wie opgekeken wordt. Vanuit de initiatiefnemer Landbouwkrediet is dat al snel Sven Nijs geworden. Dat de man meer in’t veld dan op de weg ploetert, daar gaan we gemakshalve aan voorbij.

Aangezien het BIVV als enige over de borden langs de wegen kan beschikken is het medium ook snel gekozen, affichage (waarschijnlijk komen er nog andere golven mediageweld aanzetten, maar ik heb die nog niet gezien).

En dus zetten we Nijs met kampioenentrui op een affiche, met een fietstap rond de arm. Het geeft niet echt dat je dat nooit maar dan ook nooit kan zien. Het is de ‘gestalt’aanpak die telt.

En daarnaast komt dan een slogan… Een slogan, de poëzie van de marketing, de quintessens van de elevatorpitch, het summum van commercieel geschrijf, het waarmerk van de allergrootsten in dit vak. En wat wordt dat hier?

‘Laat van je horen met de fietstap’…. het is van een bloedeloosheid, een tristesse.

Het is ook fout, want er is geen hond die weet wat de fietstap is.. en uit de zorgvuldige compositie op de affiche kun je’t ook niet afleiden. Slecht gebrieft, slecht begrepen en knullig uitgevoerd, of een combinatie van die factoren.

En dan komt het echte stuntwerk. De opbouw van de affiche. Nijs, à la limite, een slogan hebben we al, het product hebben we niet echt zichtbaar gekregen, tot daar aantoe, maar hoe kunnen we nu ook nog eens de leesbaarheid om zeep helpen? Grote denkers en vormgevers hebben zich hierover gebogen. Ik heb op de site van het BIVV gezocht naar het campagnebeeld, om u – de lezer – te sparen. Ik heb het niet gevonden, dus moeten we het doen met mijn life frustratie gistermiddag (cf. boven)

Wat zien we? een Belgische tricolor, met naast hem een groene vlek, met wat lettersoep.

Je moet echt van goede wil zijn en traag rijden, om alles te kunnen lezen, wat wellicht een slimme zet was van de campagnemakers. Groen op groen? wie verzint zoiets?  En dan nog in een soort vals comic fontje, om de leesbaarheid helemaal optimaal te krijgen?

Ogilvy heeft ooit ‘gedecreteerd’ dat zwarte letters op wit het beste werkt, en geloof me, die mens was niet stom. Variantes zijn toegelaten maar “ton sur ton” werkt beter in de mode.
Bij J.C.Decaux hebben ze bovendien een handige software, die het resultaat van het creatief proces inpast in life situaties, zodat je kan zien of er iets aan schort. Bij gebreke daaraan helpt gezond verstand ook.

Voor wie het wil weten, op 5 juni worden ze gratis meegegeven met de krant die graag wielerwedstrijden sponsort, dus allen naar de krantenboer, zodat we onze omgeving tot een hel kunnen maken met helle alarmgeluiden.

En nu ga ik mij naar aloude gewoonte even toeleggen op de verkiezingsaffiches, want daar zitten ook altijd pareltjes bij. Wie er goede vindt uit zijn streek, mag ze me altijd doorsturen (guidooohh@gmail.com)

12 gedachtes over “Affichage : De Fietstap

 1. Een oud artikel, per toeval tegengekomen via Google. Ik ga niet uitweiden over affichage, het gebruik, de (on)kunde enz.. Ik erger me er als online medewerker ook over 😉

  Maar het BIVV is niet de enige gebruiker vd affichage. Wij gebruiken deze slechts voor 6 affiches per jaar die elk ong 1 maand blijven hangen (als ze degelijk geplakt worden). De rest van de tijd worden deze gebruikt door de Gewesten.

  Grtz

 2. Hij die een opmerking maakt over de wetgeving is fout.
  Het volgende staat in de wet over fietsers en geluid:
  82.2. Geluidstoestel.

  De rijwielen moeten uitgerust zijn met een geluidstoestel dat uit een bel bestaat die kan gehoord worden van op een afstand van 20 meter.

  Ik ben zo’n toestel gaan afhalen en heb het getest.
  Het geluid is hoorbaar vanop 20m en is dat van een bel, weliswaar een elektronische bel.
  Laten we creatieve geesten steunen en opbouwende kritiek geven.
  Design en uitvoering kunnen misschien beter maar voor het overige bravo!

  Super simpel en efficiënt, bovendien geeft die band met de fluo tint betere visibiliteit .
  Arm Vlaanderen!

 3. Is het nog niet genoeg dat ze altijd in groep al zonder begeleiding op straat (en niet op het bestaand fietspad) in de weg fietsen? Gaan we ze nu nog een dikkere nek geven met een geluidje rond hun arm waar iedereen voor aan de kant zou moeten gaan? Moedig het wielerterrorisme anders nog wat aan… En geloof mij, respect voor hen die zich aan de regels houden, maar al de rest gaat er ook ééntje kunnen krijgen, dus… Slechte reclame voor een hopeloos product. Het zal dan wel weer van de staat zijn, zeker?
  Grtz,
  Neph.

  • Ik vind het een beetje jammer dat u denkt dat dit de lezerspagina van HLN is. Uiteraard laat ik uw commentaar verschijnen, maar ik deel uw mening over wieler-terrorisme niet, en ik vind die verder ook niet echt ter zake doend binnen deze context. Ik vraag me zelfs af of u überhaupt de moeite hebt gedaan om het artikel te lezen. Op deze site houden we van milde ironie, fijne humor en mooie woorden. Schamperen en schelden horen daar niet echt bij

 4. Het BIVV heeft een nogal trieste reputatie op het vlak van slechte, onduidelijke affiches, die het instituut dan aanbrengt op plaatsen die vaak weinig met het onderwerp ervan te zien hebben : zo kom je o.a. affiches inzake fietsen en spelende kinderen tegen op autosnelwegen.
  Er is een goede reden waarom reclame verboden is op snelwegen : leidt te veel af.
  We moeten ons de vraag stellen of de BIVV-affiches best ook niet van de snelwegen verdwijnen.

  Het ergste van al is echter dat Schouppe, het BIVV, Landbouwkrediet en Sven Nys, Het Nieuwsblad hier reclame maken voor een toestel waarvan het gebruik op de openbare weg verboden is.

  Artikel 33.1.
  Het is verboden andere toestellen voor het geven van geluidssignalen te gebruiken dan die welke voorzien zijn in dit reglement of in de technische reglementen van de auto’s of van de bromfietsen en motorfietsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.